Då Gud heldt fest i Fjaler – Det kjende diktet til Jakob Sande rører ved hjarta til mang ein Fjalerbu.

Festival "Ettermiddag i oktober" Serbia

Milan sender helsing til Fjaler frå Serbia. (AE)

Milan Popisivač·13. oktober 2016:
Hei til alle som leser denne teksten min. Eg skriver for min venner fra Dale, så jeg er sikkert at de skal forstå min milnorsk språk. ;)

Dette er høst festival, saa dekorasjonen var inspirert med høsten. For oss høst midler: mais, høy, druer, paprika, valnøtter, kastanjer (“kestenje” paa serbisk, lik ord), høst blomster…

Etter ett års erfaring i den fenomenale organisasjonen Frivilligsentralen i Fjaler, jeg ønsker å implementere dette erfaring i mitt miljø. Den første hendelsen var festivalen “Ettermiddag i oktober”. Eg organiserte med mine venner, frivillig arbeid, innbyggernes assosiasjoner som heitter “Gruppen Kobra”. Eg er leder i denne organisasjonen siden 2007. Her (i Balkan) er en annen verden… Det er veldig vanskelig for folk å forstå kva vi gjør med våre prosjekter og aktiviteter. For eksempel vår kommune støtte ikke oss fordi de tror at vi er amerikanske og europeiske spioner. Flere ganger de sjekkte meg kva jeg gjør… Vi har ikkje noe imot å være aktiv og å arbeide for bygda vår, fordi de ikke fungerer – politikere og kommuner.

De tror bare på hovedstaden, på Beograd. For eksempel, vi bringer i rødt områdene – bygging av parker, maleri møbler, sortering bos i parker, klippe gress, plante blomster, alene med lokalbefolkningen. De hjelper, de er inkludert i arbeidet, men de er skeptiske. Eg kan ikke forstå hvorfor det, men kanskje fordi de er konservative og de kan ikkje forstå kvem betaler, hvorfor… De er frykt fra organisasjonen. Selvfølgelig, det er folk som forstår og støtter arbeidet i gruppen, og vi er stolte av dem. De fleste av dem er unge, med moderne forståelse og barn!

Budsjettet for denne hendelsen var 100 norske kroner, at vi donert – frivillige. Med de pengene vi kjøpte mat og drikke for deltakere, vi skrev ut takksigelse og vi kjøpte premier. Ja, det er litt, men i Serbia det er nok for det. I Serbia er veldig populære tradisjonell folkedans for barn og unge. Vi hadde gjester – kulturelle foreninger fra 9 byer i nærheten. Det var om lag 200 deltakere i programmet. De stemte danser fra alle deler av Serbia og de viste oss folkedrakter fra disse delene av landet. Det var veldig hyggelig!

Temaet for årets festival var en lokal elv kalt Sør-Morava (Juzna Morava – på serbisk). Elva var velidg populart. Gamle generasjoner svømte, de hadde stranden… I dag det er forurenset på grunn av fabrikker som opererte. Derfor er det mange slags om fisker er utdødd. I dag er det ingen fabrikk, og nesten ingen fisk. Landsbyboere ofte kaste bos i vannet. :/ De tenker ikke på fremtiden. Vi ønsker å utdanne dem med forselige workshops-er som vi hadde på den festivalen. Og det kulturelle programmet ble knyttet til elva. Lokalbefolkningen konkurrerte i å lage tradisjonsmat – gulasj, fiskesuppe, grilling, kebab og burgere, og andre lokale spesialiteter av fisk og kjøtt. Det var deilig! Ett lag har brukt 40 kg av mat. Maten var gratis for alle gjester. De spiste for mye. :)

Eg har ikkje videoklipper fra hendelsen, men her kan dere se noen av dansene som vi hadde på denne festivalen: https://www.youtube.com/watch?v=8Bx…


Dansen heitter “Vlashke igre”.

Jeg savner dere alle,
mennesker og Dale!

Det rimer! :) Tusen takk!
Milan Stojiljkovic,
ex frivillig i Frivilligsentralen i Fjaler. a
milangrupakobra@gmail.com

Milan
.
Kjekt å få helsing frå Milan.
Han var volontør i Fjaler 2015 – 2016
Her fortel han om ein festival heime i Serebia som han har vore med og arrangert.
Dans og aktivitetar.
Milan var også ein ivrig og positiv deltakar på Torsdagsdansen.

Kjelde: https://www.facebook.com/notes/milan-popisiva%C4%8D/festival-ettermiddag-i-oktober-serbia/1819105498372917

Her finn du også bilettekstar.

14.10.2016
Asbjørn Eikerol
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Vist 224 gonger. Følgt av 2 personar.
Annonse

Nye bilder