Då Gud heldt fest i Fjaler – Det kjende diktet til Jakob Sande rører ved hjarta til mang ein Fjalerbu.

Bakkejekta i vesterlei. Sail Húsavík 16. – 23. júlí. Nordisk kystkulturfesival. Islandsk TV. M/S Sjøkurs. Olsok på Færøyane.

Sail Húsavík 16. – 23. júlí. Kystkulturfestivalen, Sail Husavik 2011, er byrjinga på eit omfattande nordisk samarbeid.
Frå Noreg deltek mange båtar. Mellom dei er Bakkejekta frå Dalsfjorden. Dei har eiga Facebook-side og fortel frå ekspedisjonen. Her tek eg med litt oppdatering frå denne sida. Slik kan fleire få vite om denne turen. Men du kan også lese og sjå mykje anna frå festivalen.
Link: Bakkejekta
Her kjem også andre linkar til denne festivalen.
Nedst på sida finn du link til Islandsk Fjernsyn. Dei lagar fem sendingar frå Husavik.

19.07.2011
Asbjørn Eikerol

9. juli.
Bakkejekta
Sundag legg Øystein, Magne, Asbjørn, Marit og Ove ut på årets store tur med Bakkejekta. Mål: Husavik, Island. Vi heisar segl mot Kalvåg, der jekta skal ombord i “Haugefisk”. Så siglar vi mot vest – vi gler oss til å vere ambassadørar for Ingolfr Arnarsons heimfjord på sagaøya i vest! Med oss har vi knivar frå Helle, keramikk frå Skoghei og flatbrød, hjortepølse og spikjekjøt frå Bakkebø. Gled dåke, islendingar.
Førebuingane til Islandsturen har føregått lenge, mellom anna har vi mala oppatt jekterumpa for første gong sidan sjøsetjinga i 2006. Då er det Marit som må tilkallast!
FOTO

10. juli.
Bakkejekta
Første dagen av Islandsferda er over – vi har hatt ein fin, men våt dag med skiftande (lite) vind ut Dalsfjorden, over Stavfjorden og Frøysjøen til Kalvåg. Her venta “Haugefisk” på oss med god fiskemat og varm velkomst. No er vi klare til morgondagens utfordring med å hive jekta ombord. Så langt alt vel!

11. juli.
Bakkejekta
Jamen fekk vi jekta ombord i Haugefisk – etter mykje bal og styr gjekk det endeleg bra. No går vi til Måløy og så tek vi vest i morgon. Då kan det bli nokre dagar utan dekning i rom sjø før de høyrer frå oss att. Ha da bra!

12. juli.
Bakkejekta
No bunkrar Haugefisk i Måløy, veret lettar og vi tek mot vest om eit par timar. Jekta er godt sikra på dekk og kan ta imot mykje sjø og slingring. Kor mykje veit vi ikkje og vil helst ikkje få vite det heller…..

15. juli.
Bakkejekta
Og då kom vi fram til Island! 19 50 norsk tid sette vi foten på land i Husavik på Nord-Island etter vel 3 døgn i sjøen. Alt gjekk fint, men høvedsmannen måtte mate ulike sjødyr i minst eitt døgn. Men no ser vi fram til ei veke i denne sjarmerande byen i dette spektakulære landet! Og ingolfr er med oss!
FOTO

17. juli.
Bakkejekta
Første dagen i Sail Husavik – vi sette opp stand, fann fram knivar, krus og Dalsfjordmat. Vi ligg attmed kvalsafaribåtane, så vi forar kvalturistane med smaksprøvar frå Bakkebø. Mange islendingar kjem innom jekta og. Igår hadde vi ein fin segltur på Skalfandifloi. Ikveld tapte vi så det susa mot færingane i tautrekkjing, og så skal vi på mottaking med den norske ambassadøren. Alle helsar heim!

19. juli.
Bakkejekta
Tysdag kveld i Husavik, Island: Jektemannskapet tok fri idag og tok ein Island i eit nøtteskal-tur til Myvatn. Dimmu Borgir, kokande gryter, spektakulært landskap og 35 graders svovelvatn å duppe kroppane i. Dette er litt av eit land!
FOTO

20. juli.
Bakkejekta
Onsdag kveld i Husavik, Island: Idag har vi hatt ein fin, liten segltur på Skjalfandifloi (det heiter fjorden her ute) med medseglarar frå festivalen. Saman med oss sigla sekskeipingen Knut frå Bremanger. Dei norske småbåtane set sitt preg på festivalen!
FOTO

21. juli.
Bakkejekta
Ny segltur ut med medseglarar idag – flott vind etterkvart og vi klarte å vende rimeleg bra eit par gonger! Vi trefte til og med holet i denne slalomløypa av ei hamn når vi kom innatt! I kveld herjar Øystein og Asbjørn med eit hjortelår frå Dalsfjorden, slik at vi skal få eit betre måltid seinare. Eg har trekt meg tilbake til ein kafe og ventar til det er strategisk rett og gå ombord til dei att….

25. juli.
Bakkejekta
Etter ein roleg overfart frå Island, kom vi i middagstida idag til Torshavn, Færøyane. Det grusomt tragiske heimafrå nådde oss før vi forlet islandske kystar. Vi har gått heile turen med flagget på halv stong, og hadde eitt minutts stille saman ombord kl 12 norsk tid. Vi lengtar heim og tenkjer på alle som har mist nokon av sine.

28. juli.
Bakkejekta
Torshavn kallar! No har olsokfeiringa her starta. Kapproinga er nett ferdig, og gatene er fulle av festpynta og bunadskledde færingar. Igår deltok vi på minnegudsteneste for ofra i Oslo og på Utøya i domkyrkja i Torshavn. Der meøtte vi Hanus Johansen – kjend visesongar på Færøyane og i Norge – som tok oss med til Klaksvik for å vitje Jogvan – tidlegare kulturleiar i Fjaler. Dei laga ein flott dag for oss, og Hanus avslutta med konsert ombord i Haugefisk. Tusen takk, Hanus og Jogvan! Begge helsar så mykje til alle kjende heime! Idag var vi på nydeleg og hyggjeleg lunsj hos Stein-Joar og May Britt. Tusen takk! Som de forstår blir vi godt tekne vare på. Den vidgjetne færøyske gjestfridomen lever!

1. august.
Bakkejekta
No er vi vel heime att. Jammen var det godt å sjå Alden stige fram frå disen igår kveld, og kjenne varmen frå gamlelandet sige inn i sjela. Og eg trur at jekta tykte det var godt å falle til ro ved bryggja på Jensbua. Takk for strålande tur, alle!

Foto: Bakkejekta.

Om Bakkejekta:
Lítil “jekta” með þversegli (30 fot) frá Dalsfirði í Sunnfjord, en
þaðan kom fyrsti íslenski landnámsmaðurinn, Ingólfur Arnarson.

Nýja Bakkejektan var tilbúin árið 2006 og er endurgerð eftir elsta báti sem
varðveist hefur í Noregi. Hann er frá því um 1750 og stendur nú á
Kystmuseet i Florø.

Margir norskir bátasmiðir stóðu saman að endurgerð
Bakkejektunnar sem nú siglir um til að kynna strandmenningu og sögu
Dalsfjarðar. Á meðan Bakkejekta er á Íslandi mun hún notuð til að
sigla um með gesti.

(Og på norsk: Lita, råseglrigga jekt (30 fot) frå Dalsfjorden i Sunnfjord, der også første landnåmsmannen på Island, Ingolf Arnarson, kom frå. Den nye Bakkejekta vart ferdig i 2006, og er kopi av Norges eldste bevarte båt. Den er frå om lag 1750 og står på Kystmuseet i Florø. Den nye Bakkejekta er bygd av mange norske båtbyggjarar i fellesskap og siglar no for å formidle kystkultur og historie frå Dalsfjorden. På Island vil Bakkejekta ligge på sjøen og sigle med folk.)

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Øystein Helle fortalde på Rivedal Origo:
Sundag 10.juli siglar Bakkejekta ut Dalsfjorden med kurs for Husavik på Island. Men jekta, som i orinal vart bygd i Rivedal kring 1750, var nok ikkje bygd for kuling i Nord – Atlanteren. Difor vert ho dekkslast på linebåten Haugafisk frå Bremanger. Denne linebåten er verna. På Island er det nordiske kystkulturdagar no i juli. Du kan lese om kystkultur om du finn Husavik, Island på nettet.

Mannskapet på Bakkejekta vil presentere Dalsfjorden og bygdene her etter beste evne. Kanske vi vervar nokre islendingar til fest i Rivedali september. Med på turen til Island er Asbjørn Igelkjøn, Ove Losnegård, Magne Follevåg, Marit Steinsund og Øystein Helle.
Det vert truleg opphald på Færøyane under Olsokvaka. Spennande dagar i juli.

Så er Bakkejekta lasta og klar for ferd. Går frå Jensbua sundag morgon kl 08.00. Ombord er knivar frå Helle og rikeleg med nye, fine brosjyrer frå kommunane her om Dalsfjorden og Island. Det er ikkje klart om vi får tid til å sjøsetje og rigge opp pi Torshavn, men det ville har vore eit fint innslag. Vonar vi får seglevind både i morgon og seinare.
Øystein Helle 9. juli 2011

M/S Haugefisk:

Meir fakta om M/S Haugefisk HER
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Heimesida til festivalen. Sail Húsavík er norræn strandmenningarhátíð Du kan klikke på norsk versjon.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Forbundet Kysten følgjer også med. Sjå FB HER
Og heimesida Forbubdet Kysten
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Færøyisk fjernsyn. Dagsrevyen. Skru fram til 13:30 HER

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

M/S Sjøkurs til Island "HER"http://kystkulturivest.blogspot.com/
Nokre foto og tekst frå turen til Island med M/S Sjøkurs. HER

Blogg Island 2011
Følg m/s Sjøkurs (ex hurtigruteskipet m/s Ragnvald Jarl) på tokt i vesterled til Island via Shetland, Færøyene og Orknøyene. Målet vårt er Husavik på Island der “Sail Husavik – nordisk kystkulturfestival” arrangeres fra 16. til 24 juli. Arrangører: Forbundet KYSTEN, Søgne kystlag, Songvaars fyrs venner og Bragdøya kystlag. HER

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Genom Nordic Coast Cultural Festival stödjer man betydelsefulla satsningar på nordiska miljöfrågor och kustkultur och introducerar dem i närmiljön. Därtill förväntas projektet förstärka samarbete och innovation i ländernas glesbygder.
Första festivalen hålls i Husavik på norra Island sommaren 2011. Därefter följer årligen Danmark och de övriga Nordiska länderna.
Vi värnar för rent hav och respekt för vårt kulturarv vid ländernas kuster.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Islandsk TV lagar fem program frå Sail Húsavík. Du kan sjå dei:

1. Islandsk TV med program frå Kystfestivalen. SJÓNVARPIÐ mánudagur 18. júlí 2011 HER

2. Islandsk TV. SJÓNVARPIÐ þriðjudagur 19. júlí 2011 HER

3. Islandsk TV. SJÓNVARPIÐ miðvikudagur 20. júlí 2011 HER

4. SJÓNVARPIÐ fimmtudagur 21. júlí 2011 HER

5. SJÓNVARPIÐ föstudagur 22. júlí 2011 HER

¤
Frå færøyisk avis: Dimmalætting:
Gamla norska flutningsfarið Gammalt norske transportmiddel
Skrivað hevur: SAXoTECH Systembruger, hósdagur 21. juli 2011, kl. 18.21, Dimma.fo

Foto: Dimmalætting.
Jaktirnar kendust frá øðrum bátum av tí, at tær høvdu flata reyv, men vóru annars smíðaðar á sama hátt, sum aðrir súðubygdir bátar. Tær vóru ógvuliga sjógóðar, tryggar á floti og góð gongufør.

Bakkejekta stendur á skeltinum, sum er sett upp á flotbrúnni. Her liggja før við brúnna, sum skilliga bera bráð av at vera eftirgjørd eft­ir gomlum førum, ið nýtt hava verið til ym­isk endamál. Tann upp­runaliga Bakke­jek­ta, ið tann, sum flýt­­ur í Húsavík í dag, er gjørd eftir, hevur ver­i­ð nýtt til farma­flut­ning.
Link til avisa HER

¤

Heimesida til Bakkejekta. Gammal. HER

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Forbundet Kysten HER

From Norway to Iceland with 1,700 years of boat history in the cargo hold
Publisert: 25.07.2011

av Forbundet kysten. 24. july, John Robinson.

Om Sjøkurs

“The sun is shining brightly over Husavik, the small harbour where Iceland´s first ever maritime festival opened on 16 July with the arrival of Sjøkurs carrying several Norwegian exhibitions and heritage items in her hold and four replicas of historic Norse boats stowed on her foredeck”. John Robinson from European Maritime Heritage has sent us an article from the trip.

Sail Husavik 2011
The sun is shining brightly over Husavik, the small harbour where Iceland´s first ever maritime festival opened on 16 July with the arrival of Sjøkurs carrying several Norwegian exhibitions and heritage items in her hold and four replicas of historic Norse boats stowed on her foredeck

From her home port of Kristiansand, Sjøkurs called at Stavanger to embark nearly 100 members of Kysten travelling as medseilere, and a shipping container filled with boatbuilding materials and tools. From there she retraced the historic route of the “Shetland Bus”, the flotilla of Norwegian fishing vessels which linked occupied Norway with free Shetland during World War II and carried arms and secret agents into Norway while returning to Shetland with refugees and wounded military personnel.

After a day in Lerwick, during which some medseilere visited the memorial in Scalloway to Norwegians who had died in the service of the “Shetland Bus”, Sjøkurs navigated the Yell Sound before an overnight passage to Tvøroyri on the Faroese island of Suduroy, where she was warmly greeted with Norwegian and Faroese flags and a reception on the quayside.

Celebrations continued later with singing and dancing in a sail loft, and many new friendships were made before the ship reluctantly untied its ropes and continued northwards, with opportunities to admire the untamed landscape of the Faroes with their spectacular colonies of seabirds and occasional lighthouses as reminders of human settlement.

Since berthing in Husavik, Sjøkurs has hosted a reception for the Norwegian Ambassador to Iceland and another attended by the Prime Minister of Iceland and the European Union’s Representative in Reykjavik. It has also provided a platform for ‘Nordic House’, the long-established organization supported by the Nordic Council of Ministers fostering cultural and other links between Nordic countries, and a principal sponsor of the Sail Husavik festival.

In addition to its role as Europe’s premier venue for whale-watching, Husavik has shown more than thirty historic ships and boats to thousands of visitors, with many displays on the quayside of shipbuilding, maritime and rural crafts from Scandinavia, the Faroes and Iceland itself. Several hundred visitors to Sail Husavik have enjoyed the high-class “Dill” restaurant that has operated in its dining saloon, and others have slept on board when cabins became available.

From Husavik, the ship will sail on 25 July to Torshavn, capital city of the Faroes, for another maritime heritage event. After a brief call at Kirkwall, she will arrive in Stavanger during the Tall Ships event there, and unload most of her historic cargo before reverting to her normal role as a training vessel for the Sørlandets Sikkerhets Senter in Kristiansand.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Olsok og kapproing i Torshamn på Færøyane. Sjå Færøyisk TV-sending

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Blogg frå Sjøkurs HER

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Vist 1276 gonger. Følgt av 2 personar.

Kommentarar

Komdu að sigla
RÚV verður með þætti frá norrænni strandmenningarhátíð á Húsavík á milli kl. 18.30 og 19.00 frá 18. júlí til 22. júlí.

Vil du sjå TV frå Island?
Frå Sail Husavik. Nordisk kystfestival og meir HER

Og teksten i Dimmalætting oversett til norsk blir omlag slik (delvis ordrett og delvis ikkje heilt ordrett):

Bakkejekta stendur á skeltinum, sum er sett upp á flotbrúnni.
(Bakkejekta står det på skiltet som er sett opp på flytebrygga).

Her liggja før við brúnna, sum skilliga bera bráð av at vera eftirgjørd eftir gomlum førum, ið nýtt hava verið til ymisk endamál.
(Her ligg fartøy ved kai som tydelig ber preg av å vere bygd etter modell av gamle farkostar som har vore brukt til forskjellege føremål).

Tann upprunaliga Bakkejekta, ið tann, sum flýtur í Húsavík í dag, er gjørd eftir, hevur verið nýtt til farmaflutning.
(Den opprinnelege Bakkejekta, som den vi ser ligg i Húsavík i dag er laget etter, har vore brukt til varetransport).

Bakkejekta og Haugefisk kom til Torshavn i går. Bildet her har eg tatt i går kveld på ca 2 kilometers avstand frå stoveglaset vårt i Kongavarða. Den ligg attmed Tinganes (dei raude bygningane til venstre), og som er Færøyane sitt “Storting”. Så dei har fått seg plass midt i beste smørauget. Den vidgjetne ro-konkurransen den 28. har målområdet der som Bakkejekta og Haugefisk no ligg.

Eg har ellers både treft og snakka med Bakkejekta-gjengen i kveld nede i sentrum. Dei er no til saman 17 personar ombord i Haugefisk (nokre fleire kom på frå Island). Det er kjekt å treffe Dalsfjordingar i Vesterled, og eg skal treffe dei meir seinare.

Olsok er stort på Færøyane.
Her kan du sjå frå ein tradisjon som vart send på TV i går.

Olsok og kapproing i Torshamn på Færøyane. Sjå Færøyisk TV-sending

På sjølve olsok måtte Haugefisk flytte seg til ei anna kai i hamnebassenget;
dessverre ikkje fullt så sentralt mht potensielt publikumsbesøk, som der dei låg først.
Her ser vi Tinganes i bakgrunnen.

Her ser vi Haugefisk som ligg attmed “Sjøkurs”,
det gamle hurtigruteskipet som heitte “Ragnvald Jarl”.
Dei også hadde vore med til Island.
Bildet er tatt frå Tinganes.

Eit stort nytt cruiseskip, og eit lite gamalt
(men ikkje mindre sjarmerande) hurtigruteskip.

Her legg “Sjøkurs” frå kai i hamnebassenget i Torshamn.
Dei var tydelegvis ikkje fullt så uthaldande som dei på Haugefisk,
og reiste mange timar før.
Dei gjekk glipp av den festlegaste delen av olsokfeiringa.

Dette er ein av fleire ro-båtar som deltok i den
vitgjetne ro-konkurransen den 28.
Flott syn med alle båtane!

Vi (kona og eg) var ombord på besøk,
men først måtte Majbritt lese om kva som venta ombord.

Vi var hjarteleg velkomne ombord, og Lars Olav Rylandsholm frå Svelgen
serverte oss kaffi…………..

…………frå dertil eigna koppar.

Etter kaffien fekk vi omvisningsrunde.
Det var flott tillaga ombord;- som eit flytande kystmuseum!

Og kokken, Magne Grepstad frå Bulandet, har her laga til
ei stor fiskesuppe-gryte til dess dei andre kjem att.
(Dei skrytte ryse over kor flink han er :-)
Eg smakte ikkje fiskesuppe men det lukta steikje godt!

I skrivande stund er vel Haugefisk med Bakkejekta og “Knut”
(den andre jekta) sikkert snart tilbake i Norge.

Eg vil få leggje til at når eg skriv om olsok-festlegheitene på Færøyane,
så var heile tida tankane med oss at det ikkje var alle som hadde det festleg. Terrortragedien i Norge sette sjølvsagt sitt preg; ikkje berre på oss nordmenn men også på færøyingane.
Vi var t.d. saman med bakkejekta-gjengen og fleire andre nordmenn og færøyingar på minnegudstjeneste i Torshavn domkirke.
Og opp i si eiga feiring, hendte det fleire gonger at færøyingar kom bort til oss (når dei forstod at vi var norske) for å kondolere med terror-katastrofa.
Det gjorde inntrykk!

Då er Bakkejekta tilbake i hamn ved Jensbua på Tysselandet.
Alle vel heime.
Vi treng litt meir foto og film frå festen på Færøyane.
Olsok.

Her er litt liv frå olsok 2010 i Torshamn:

Og vil du sjå fleire bilete frå olsok i Torshavn 2011, finn du det HER.

Annonse

Nye bilder