Då Gud heldt fest i Fjaler – Det kjende diktet til Jakob Sande rører ved hjarta til mang ein Fjalerbu.

På jobb i Svartehavet for å finne olje

Her kjem eit lite reisebrev frå jobben her i Svartehavet. Vi er her nede og borer etter olje med boreriggen Leiv Eiriksson.

Leiv Eiriksson ble bygget i 2001 og den er verdens nest største borerigg. Den kan bore på havdyp ned til 2500 meter og det er derfor den er blitt flyttet frå Norskehavet og ned hit. Her som vi ligger nå for å bore første brønnen er det nesten 2200 meter frå havflaten og ned til sjøbunnen.
Den første brønnen vi holder på med er et samarbeidsprosjekt mellom det brasilianske oljeseskapet Petrobras og TPAO (Den tyrkiske republikk sitt oljeseskap), neste brønn skal tyrkerne være ansvarlig for aleine.
Før riggen dro ned hit måtte øverste del av boretårnet fjernes for at riggen skulle kunne gå under broene i Bosporus-stredet. Arbeidet med å demontere boretårnet ble gjort i Ølen og i slutten av november 2009 begynte seilingen ned hit. I nyttårshelgen gikk den inn i svartehavet og ankret opp i Sinop-bukta kor arbeidet med å montere boretårnet samt anna utrustning ble gjort.

Her reiste vi for første gang i midten av januar for å vere med på innstallering og testing av utstyr før vi skulle ut i havet med riggen. Den største utfordringen vår her nede var forventet å vere tilgang på reservedeler og derfor måtte vi sørge for at alt utstyr var tipp-topp og at vi hadde med oss mest mulig nødvendige reservedeler før vi dro ut. Dersom vi skulle trenge deler underveis kunne vi pårekne opptil 6 ukers leveringstid på grunn av at alt som skal brukes må importeres til Tyrkia og tollklarering og slike ting tar forholdsvis lang tid her nede.

Sinop er forøvrig en by som har en lang historie tilbake i tid. Den eldste kjente bosettingen her skriver seg tilbake til det 3.århundre før kristus tid, då Hittiene brukte byen som en viktig havneby. I seinere tid er Sinop og Sinopbukta kjent for å vere den plassen kor historiens siste store sjøslag fant sted. I november 1853, på begynnelsen av Krim-krigen ble det utkjempet det slaget som seinere er kjent som slaget om Sinop. Den russiske flåten beseiret her en Ottomansk fregatt skvadron, og følgende av dette var at Storbrittania og Frankrike no erklærte krig mot Russland.

Sinop er også kjent for sitt fengsel som lå innenfor festningsmurene som gikk rundt hele byen og beskyttet innbyggerne mot angripere. Dette fortet ble bygget alleie i det sjuende århundre før kristus, og på 1800-talet ble det bygget et fengsel innenfor murene. Murene til fortet er 18 meter høge og 3 meter tjukke, og der er 11 vakttårn som er 22 meter høge. Siden fengelset var plassert innenfor muren ble det reknet som det mest sikre i Tyrkia og alle de værste morderene og voldsmennene ble sendt hit. Då Sinop ligger i den asiatiske delen av Tyrkia og langt vekke frå Istanbul, så ble fengselet også brukte til politiske fangar. Så mange politikere, intellektuelle og forfattare har vore fengsla her.

Her ser vi fangegrotten kor dei værste forbrytarane var haldne innesperra.

I 1997 ble fangane overført til eit nytt og meir moderne fengsel, og det gamle fortet og fengselet er no ein kultur attraksjon.

Dette var min første tur til Tyrkia og eg blei positivt overraska, spesielt over all den gode maten.
Eg avsluttar dette første reisebrevet med nokon bilete frå Tyrkia og området rundt Sinop.
I neste brev vil eg fortelle om når riggen kom på plass i havet og vi begynte med helikopter-reiser frå Samsun.

Fiskehandlere var der mange av i Sinop

Grilla kjøt, men skikkeleg kebab kunne vi ikkje få i januar for det var utenfor sesongen for lam. Tyrkerne bruker kun ferskt kjøt.

Til dessert var der mykje fristande, men det var veldig søtt mesteparten.

Ein søndag morgon vakna vi til snø på bakken, det var visst ganske vanleg her på denne årstiden.

Snø ombord i riggen

Statuer av Ataturk finner vi overalt i Tyrkia.

Her kan du lese ein artikkel på engelsk i frå ein tyrkisk avis om når riggen passerte gjennom Bosporus-stredet.
Leiv Eiriksson passerer gjennom Bosporus-Stredet

Vist 970 gonger. Følgt av 1 person.

Kommentarar

Kjempebra bilder og beskrivelse av historie ,folk og arbeide(jobb) Vidar! jeg seilte mye i dette området på 50.åra, og kjenner meg igjen i dine beskrivelser.Har mange minner fra området, og vil legge ut noen av dem i sonen: Larvik i nær fortid,når jeg får ånden over meg. Jeg ser frem til flere raporter fra deg Vidar! Teddy.

Flotte bilder og stykke Vidar. Var i Tyrkia for nokre sidan og skal dit i sommar (Kemer på Middelhavskysten). Likar landet. Hyggelege folk, serviceinnstilte, billig, god mat, fine strender, Taurus-fjella og garantert mykje sol og varme…! Og alt det eksotiske ikring muslimske tradisjonar.

Har vore to somrar på rad på Svartehavskysten i Bulgaria (Sunny Beach) for litt sia. Det er ufatteleg forskjell i levestandard der nede i forhold til det vi er vane med. Det gjer nesten vondt å oppleve korleis vanlege folk har det i forhold til oss. Berre 3-4 timar vekke i Europa! Slikt set livet i perspektiv… og kanskje skulle vi alle vere litt gladara i kvardagen og sjå kor godt vi egentleg har det…!

Annonse

Nye bilder